O knjigama i nekim lijepim sitnicama


Mali dio moje kućne biblioteke zauzimaju knjige o šivenju i ostalim ručnim radovima. Mali dio, ali nikako manje vrijedan i nebitan. Ove knjige, kao i sve ostale iz moje biblioteke su nešto s čim se ja ponosim. Čuvam ih kao dragocjene stvari, zato što to one za mene i jesu.


Knjiga koju sam naslijdila od mame i iz koje sam mnogo toga naučila, ne samo o šivenju, nego i pletenju, vezenju, kukičanju, čvoričanju i ostalim ručnim radovima je knjiga "Ručni radovi". Ne znam postoji li cijena za koju bih dala ovu knjigu. U njoj je na jednostavan i detaljan način objašnjeno kako nešto uraditi, korak po korak. Uz svako objašnjenje postoji slika, tako da je lahko naučiti i nemoguće pogriješiti bilo šta da radite. Vrijedi je imati.


Ove tri knjige sam kupila na pijaci po mizernoj cijeni. Toliko sam se obradovala kad sam ih vidjela da sam bila spremna dati novca koliko god trgovac tražio, a on je zanemario činjenicu da prodaje nekome koga to stvarno zanima i da može dobro naplatiti, već je samo čekao da ih se riješi, čak mi je i rekao da to više niko ne želi i ne kupuje. Nisam se tome iznenadila. Nažalost.

"Zadovoljstvo u krojenju i šivenju" i "Perfektno samostalno krojenje i šivenje" su priručnici namjenjeni učenju krojenja i šivenja. U njima možete naći sve što je vezano za ovu oblast, od osnovnih šavova, do nekih komplikovanijih stvari.

U registru čuvam krojeve modela koje sam već izradila, svoje ali i one izvađene iz Burde. Ima tu još nekih sitnica kao što su bilješke sa kursa krojenja i šivenja i knjiga koju sam kopirala od prijateljice "Krojenje i šivenje", u kojoj su objašnjeni osnovni pojmovi i postupci vezani za ovu oblast.


Od hrpe maminih starih časopisa Nada i Bazar sačuvala sam krojeve koji su dolazili u njima. Pored toga, imam i starih brojeva magazina Neue mode i Burda (ne znam koliko ih imam tačno, ali najstariji broj je iz 1971. godine). Nevjerovatno zanimljivih modela se može naći među tim magazinima.U ovom popisu ne želim izostaviti ni knjižicu koja se dobije pri kupnji šivaće mašine, a iz koje se može naučiti mnogo toga, a preko koje se najbolje upozna šivaća mašina.


I posljednja na ovom popisu je knjiga koju sam dugo tražila. Priručnik „Šivanje – od tkanine do haljine“, autorice Vere Hruš, namijenjen je početnicima u šivenju i krojenju. Ono što se meni sviđa kod ovog priručnika je to što su jednostavniji  postupci izdvojeni od složenijih, tako izvedba čitavog odjevnog predmeta je ponuđena u dvije varijante, lakša i teža.  Na kraju knjige se nalazi dodatak „Prepravljanje odjeće“, u kojem se nalazi nekoliko ideja i uputa  kako od nečeg starog napraviti nešto  novo.

Ako nekoga zanima kako naučiti krojiti, šiti, plesti, vesti, kukičati, čvoričati, nizati perle i šta sve ne... a željeli biste ove knjige, preporučujem da obiđete antikvarnice i pijace, jer ove knjige, kako reče trgovac, i onako niko ne želi. Neka vas ne brine što ste u ovom slučaju vi niko :) I ja sam..

Broj komentara: 12:

 1. Ja ću morati da obiđem kakav buvljak u potrazi za tim knjigama jer je sve ovo što dosad radim slabo, ipak sam manje više samouka, a želim biti bolja. Dala si mi ideju!
  I svaka knjiga je vrijedna knjiga! Za Mein Kampf se još predomišljam :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Najvažnije je da znaš kako se nešto radi, a upute možeš naći u ovim knjigama, a onda samo vježbaj, vježbaj i vježbaj... Zna biti malo naporno na početku, ali isplati se.
  Pratit ću kako napreduješ :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Moja baka ima dosta ovakvih knjiga, obožavam da zavirim sa vremena na vreme :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Želim da upoznam tvoju baku :)

  OdgovoriIzbriši
 5. jao kakavo blago imaš! ja isto skupljam stare Burde , imam oko 50tak komadA.. iz 60tih čak par :D velika je prednosti znati šivati, najdraže stvari koje imam su baš one koje sam sama sašila ili prepravila.

  OdgovoriIzbriši
 6. Iz 60-tih! ljubomorna sam ;D

  I ja se posebno vežem za stvari koje sama sašijem. Nikad ih ne mogu porediti sa onim što kupim.

  OdgovoriIzbriši
 7. Prekrasne knjige! I ja obilazim antikvarnice i par puta sam bila baš sretne ruke! :)
  Super ti je blog. Došla sam po Cekerušinoj preporuci i baš joj hvala što mi te "otkrila"!

  OdgovoriIzbriši
 8. Hvala, i tebi, i Cekeruši :))

  OdgovoriIzbriši
 9. Daj, nemoj mi reč da si samouka kad je šivanje u pitanju?! Ako jesi budiš mi nadu da i ja mogu.... iako, moram priznat nemam toliko strasti prema šivanju (kao ti, bar mi se čini)

  OdgovoriIzbriši
 10. Da, samouka sam. Naravno da možeš sama naučiti. Prvo kreneš od jednostavnijih stvarčica ka težim. I znaš šta, šivenje je zarazno. :) Kada prvi put vidiš svoj proizvod, onda ćeš htjeti još i još... :) I na kraju prestaneš kupovati haljine, sve sama sebi izrađuješ. :))))

  OdgovoriIzbriši

Mnogo mi znači vaše mišljenje o mojim kreacijama i zato vam hvala što ga dijelite sa mnom ♥

Dada


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© haljinice & suknjice, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena