Recikliranje narukvica


Svoje stare narukvice, koje više nisam nosila, osvježila sam na jedan jednostavan način, a sve što mi je bilo potrebno su konci za goblene u različitim bojama i malo strpljenja.Burda 8/2012


Na odmoru sam svratila do trafike da kupim neku knjigu koju bih čitala na plaži i ugledam u izlogu magazin Burda. Odmah mi oči ostanu na naslovnoj strani: prelijepa retro haljina boje menta. I to je to. Znate šta slijedi dalje. Kupila sam je, bez obzira što sam bila na odmoru. Ne mogu si pomoći.

Ovaj broj je, zaista, dobar. Nekako je baš po mom ukusu. Sve ono što sam planirala raditi, sada sam dobila krojeve za to. Pola posla već urađeno. Samo još treba da odlučim šta prvo da šijem...Od plisirane do plisirane asimetricne suknje za deset minuta


Pomalo sam bila skeptična kada mi je ovo palo na pamet i dugo sam mislila da li da napravim post o ovome. Nikad prije nisam pravila porub na ovaj način, ustvari ne postoji drugi način pravljenja poruba sem igle i konca i, naravno, šivaće mašine. Ako neko nema mašine i nema strpljenja da radi ručno, a želi od stare suknje napraviti asimetričnu, i to za deset minuta, ovo je idealan način.

Evo šta je potrebno: stara plisirana suknja, kreda, iglice, makaze, svijeća i upaljač.1.Suknju obucite i označite s prednje strane kredom tačku od koje ćete rezati. Zatim suknju položite tako da bočni šavovi budu jedan na drugom. Iglicama pričvrstite gornju stranu prednjeg dijela suknje za donju, kako se ne bi pomjerala tkanina pri rezanju. Kredom napravite luk, od mjesta koje ste označili do samog dna bočnog šava.


2. Dobro pazite pri rezanju. Bolje je da režete nekoliko puta, nego da odrežete previše ili da pogriješite.


Dobit ćete ovo:


3. Lagano približavajte rub suknje plamenu svijeće, al dobro pazite da se ne zapali. Ako niste sigurni kako materijal reaguje na plamen, najbolje je da isprobate na komadiću koji ste odrezali. Neki materijali nikako nisu za ovakav način rada (prirodni nisu nikako), zato budite na oprezu.


Na kraju dobit ćete porub sličan skrivenom i novu plisiranu asimetričnu suknju, za samo deset minuta! ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© haljinice & suknjice, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena