Lancic na kragni


Ovih dana moja šivaća mašina i ja nismo u dobrim odnosima, pa sam joj priuštila jedan tretman čišćenja i mazanja uljem( koji ona toliko voli), i ostavila je na miru.  Dok ona odmara, ja sam napravila ovo:
Htjela sam nešto uraditi sa starom  bijelom košuljom, a u tom trenutku mi je bio pri ruci lanac i eto ideje. Zadovoljna sam kako je na kraju ispalo. Ako se i vama sviđa, onda na posao. Potrebno je:
- košulja,
- lanac (oko 55cm),
- igla i konac,
- iglice.


1. Iglicama zategnite lanac duž kragne i tako ćete odrediti koliko vam je lanca tačno potrebno, a i lakše je prišiti lanac kada je zategnut iglicama.2. Iglom i koncem prišijte svaki treći kružić na lancu, i to na mjestu gdje se drže jedan za drugi. 

Ako prišijete na ovaj način konac vam se nikako ne bi trebao vidjeti na kragni, dok ispod kragne izgleda ovako:To je to. Složit ćete se sa mnom da je jednostavno i, nadam se, lijepo. :)


Konstrukcija kroja mini, duze i duge suknje

Temeljni kroj je jednostavan nacrt  napravljen prema individualnim mjerama, pomoću kojeg dobijemo jednostavnu suknju. Prije pravljenja kroja veoma važno je pravilno uzeti mjere (ako niste sigurni kako se to radi, recite mi, pa ću napraviti post o tome J).  Dobra stvar je što ćete ovaj kroj samo jednom uraditi i uvijek ćete ga moći koristiti. Tako sam ja napravila temeljni kroj po svojim mjerama i stalno koristim isti, bilo da je u pitanju suknja A kroja, olovka, s naborima, asimetrična i td.  Ovaj način pravljenja temenjnog  kroja mini, duže i duge suknje naučila sam iz knjige „Teorija krojenja“ od autorice Ivke Mikulandre.


Primjer za mini suknju

Mjere:
obim struka: 68 cm
obim bokova: 96 cm
dužina suknje: 50 cm

Suknja dužine 50 cm, 72 cm i 100 cm.

Prednji dio

1. Od lijevog ugla po vodoravnoj crti mjeri se ¼ struka + 2cm (68:4=17+2), tj. 19 cm.
2. Od istog ugla okomito mjeri se dužina suknje 50 cm.
3. Na istoj okomitoj crti koja označava dužinu suknje, mjeri se (od struka) dužina bokova  = 20 cm, zatim se povuče vodoravna crta.
4. Na toj crti se mjeri  ¼ bokova +1 cm (96:4=24+1), tj. 25 cm.
5.  Na crti od 50 cm koja označava dužinu suknje mjeri se od lijevog ugla vodoravno nadesno ¼ bokova + 7 cm  (24+7), tj. 31 cm i povuče se crta koja označava širinu prednjeg dijela suknje.
6. Na lijevom gornjem uglu oduzme se 2 cm i ta tačka spoji s tačkom 19. cm, tj. s tačkom struka, a ova zaobljenom crtom s tačkom bokova i sa širinom.

Straznji dio

1. Od desnog ugla po vodoravnoj crti mjeri se ¼ struka + 3 cm za ušitak = 20 cm.
2. Od istog ugla mjeri se okomito dužina suknje = 50 cm.
3. Na vodoravnoj crti gdje su označeni bokovi, mjeri se ¼ bokova, tj. 24 cm,
4. Na dužini suknje  mjeri se od desnog  ugla vodoravno ¼  bokova + 6 cm = 30 cm.
5. Na desnom gornjem uglu oduzima se 1 cm i spoji se s dobivenom tačkom 20. cm.
6. Na lijevoj strani spoji se tačka struka s točkom bokova, a tačka bokova sa širinom.

Ušitak u struku se dobije kako je prikazano na slici.

..............................................................................................................................................................................................................................................................

Ove dvije suknje sam šila po ovom temeljnom kroju. Prva suknja je olovka kroja s skrivenim rajfešlusom pozadi. Prednji dio je rađen iz jednog dijela, stražnji iz dva, sa ušicima. Druga suknja je A kroja, a rajfešlus  je s jednostranim preklopom i nalazi se sa desne strane. Prednji i stražnji dio rađeni su iz jednog dijela.


Eto... tako ja pravim konstrukciju. U nekom od narednih postova napisat ću i o redoslijedu šivenja ovih jednostavnih suknji.  Nadam se da će nekome sve ovo biti od pomoći. Toliko od mene ovaj put. Budite kreativni i zabavite se. J

Ezelova kapa

Ako ste pomislili da je bilo lahko napraviti ove fotografije, pogriješili ste. Inače, Ezel je odličan model (to najčešće radi pored spavanja i jedenja), ali ne ako mu stavljate kapu. Ne volim da ga mučim sa nekim stvarima koje prirodno nisu za njega, pogotovo odjećom, pa sam ovo uradila nabrzinu, kad je već bio zadrijemao. Napravila sam nekoliko slika sa njegovom unikatnom kapicom, koju, poslije ovoga, neće više nikada nositi. Ne sviđa mu se. Neće ni da bude u njenoj blizini, samo je gurne sa svoje stolice.  J


Ne voli nositi kapu, ali zato voli da nosi svakakve frizure, a posebno voli kad mu se prave. J


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© haljinice & suknjice, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena