Kako sašiti haljinu sa elastičnim koncem?


Ovog ljeta preferiram udobnost i što manje odjeće koja dodiruje tijelo, tako da će svi modeli haljina koji drže formu pričekati dok ne prođe moja faza apsolutne udobnosti. Već sam sašila tri haljine koje se idealno uklapaju u moje trenutno stanje (pored ove, ostale možete vidjeti ovdje i ovdje). 

Ovo je moja prva haljina koju sam šila pomoću elastičnog konca. Prije nje mislila sam da je zahtjevno raditi sa ovim koncem, a ustvari je prilično jednostavno. Nije potrebno ni puno vremena kako biste sašili jednu ovakvu haljinu, samo je potrebno znati nekoliko osnovnih pravila. Ako do sada niste radili sa elastičnim koncem, pokušate. Sigurna sam da se nećete pokajati. Naravno, jedino ako vam se sviđa ovaj model haljine kojeg je nemoguće sašiti bez ovog čudotvornog konca. U ovom postu pišem o načinu na koji izrađujem ove haljine...


Prije šivenja, potrebno je:

- Elastični konac se ručno namota na bobinu. Prilikom namotavanja se ne smije suviše zatezati. Gornji konac je standardni.

- Potrebno je podesiti napetost gornjeg konca. Najbolje je pokušati na komadiću tkanine. Ako gornji konac stiska elastični potrebno je smanjiti napetost, a ako je gornji konac labav, potrebno je povećati napetost, Gornji konac mora samo da pridržava elastični.

- Dužinu boda podesiti na najvišu koja ima na mašini.

-Izbor boda je standardni, ravni.


Za haljinicu potrebno je:

- tkanina ca 85cm za dužinu do koljena ili ca 130cm za dugu haljinu
- postava (ako je potrebno; dužina jednaka tkanini)
- obični konac, 
- elastični konac ca 15m
- elastična traka ca 60cm


Šivenje:

1. Napraviti gornji porub haljine. Ostaviti širinu dovoljnu da bi naknadno mogli uvući elastičnu traku.

2. Nakon toga štepati sedamnaest redova elastičnim koncem. 
- Razmak između redova je oko 1cm (širini stopice) 
- Potrebno je prilikom štepanja, tkaninu povlačiti prema sebi, kako bi se održao pravac. 
- Ostaviti dovoljno duge krajeve elastičnog i običnog konca kako bi kasnije mogli korigirati nabore i učvrtiti krajeve.

3. Regulišite nabore na tkanini povlačenjem elastičnog konca.

4. Ispeglajte nabrani dio, jer će se nabori ljepše formirati.

5. Nekoliko puta zavežite u čvor krajeve gornjeg i elastičnog konca sa naličja tkanine.

6. Štepajte bočnu stranu haljine, porubite tkaninu i uvucite elastičnu traku u gornji porub.


Toliko od mene ovaj put. Javite mi ako vam se sviđa ova haljina ili ako ste nakon ovog posta dobile želju sašiti jednu ovakvu haljinu :)... ili ako ste do sada šile na koji način ste to radile.

Do sljedećeg posta, 


Tufnasti pogled kroz prozor


Ne mislim da su zavjese pretjerano bitne i neophodne na svakom prozoru. Isto tako mislim da mijenjaju, obogate i daju prostoru jedan konačan i kompletan izgled, i što je najvažnije određuju ugođaj prostora. Kad sam se napokon odlučila da stavim zavjesu na prozor, nisam ni slutila koliko će to biti težak zadatak. Zamislila sam jednostavnu, klasičnu, prozračnu zavjesu, bez boje, koja će odgovarati namještaju u sobi, sa minimalnim uzorkom (tufnice) i da propušta maksimalnu količinu svjetlosti. Ideja je bila da fokus ne bude na zavjesama, jer nemam potrebe štititi sobu od pogleda, već sam je željela samo zbog retro ugođaja i atmosfere koju ću dobiti s njom. 

Trebalo mi je nekoliko mjeseci da nađem tako jednostavnu zavjesu, i to opet nisam našla gotovu zavjesu, nego materijal, pa sam morala uzeti stvari u svoje ruke. Kupila sam ostatak potrebnog pribora i spremila se na nekoliko metara štopanja. (Pored materijala, potrebna je traka koja je neophodna da se zavjese zakači za karnišu, a za donji porub zavjese idealno je koristiti traku koja se lijepi peglom. S njom se uštedi dosta vremena, a i zavjesa ljepše i urednije izgleda.)

Šivenje zavjese nije baš tako zabavno, ali na kraju opet osjetite zadovoljstvo i sreću jer je to zavjesa koju ste vi sami napravili. 

Zašto tufnice? Neodoljive su. Bilo da su na odjeći ili u kući. Uzorak koji mi nikada neće dosaditi. 

Tufnice... uvijek i zauvjek! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© haljinice & suknjice, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena