Od hlača suknja


Slab sam ja reciklator. Ma nikakav! Ne volim ispravljati i prepravljati stvari. Kakve su -takve su. Dotrajale - zamijeni. Ne nosim -proslijedi. Mada nisam uvijek bila takva.

Na početku svoje "šivaće karijere" sve sam reciklirala, dobrim dijelom zbog toga što sam imala strah od rezanja tkanine. Strah zvani "uništena tkanina". Ostala mi je u sjećanju jedna mint torba napravljena od samt hlača. Sve curice u razredu su željele baš takvu torbu, a ja sam se osjećala posebno zato što je znam napraviti. Tada sam reciklirala i što treba i što ne treba, sve dok nisam krenula u srednju školu, kada je nastupila faza totalnog rock izgleda i kada sam znala samo za crnu i maslinasto zelenu boju. Cvjetići i tufnice, a čini mi se i šivenje, su pali u drugi plan, jer je muzika koju slušam odredila kako ću da izgledam. Šta reći, ni sama sebi nisam bila jasna.

Nakon tog ludog perioda javila se želja da više šijem i nosim svoje kreacije. Reciklirati sam prestala skroz. Nisam imala šivaću mašinu u svojoj studentskoj sobi, pa sam svaki trenutak s njom koristila da sašijem neku haljinu ili suknju. Nije prošlo mnogo vremena od tog perioda i moje mišljenje se nije promijenilo. Jedina razlika je što sada imam šivaću mašinu u svojoj kući i hrpu drugih obaveza, pa kada imam priliku volim da šijem nešto iz početka, od tkanine do haljine. Volim da biram tkanine i od njih nešto pravim, zato sam recikliranje zanemarila.

Iako nerado to radim, ima izuzetaka...

Potrebno je:
 • hlače (one koje imate u ormaru, a ne nosite),
 • parač,
 • makaze,
 • iglice (igla i konac),
 • šivaća mašina (ako nemate mašinu, možete i ručno).


1. Isparajte šav raskoraka, zadnji šav do pojasa (ako hlače nemaju specifičan fabrički šav, onda isparajte do visine na kojoj završava zaobljenje) i prednji šav do rajsferšlusa.


2. Hlače okrenite na naličje i položite nogavice jednu na drugu. Označite iglicama liniju od početka pojasa, odnosno rajsfešlusa, prema dolje (kao na slici). Isprobajte suknju!


3. Odredite željenu dužinu suknje i odsjecite višak tkanine. Ostavite izrez ako vam je suknja duža da biste mogli hodati u njoj.


Reciklirate li vi odjeću?

Ovo je jedna od ideja šta da uradite sa hlačama koje stoje u ormaru i ne nosite ih. Sigurna sam da postoje takve.
Sve što vam treba je malo vremena i želja. Ne morate imati iskustva u šivenju da biste ovo napravili. Ne treba vam ni mašina, sve možete ručno, samo će vam oduzeti više vremena. Najvažnije je da prije rezanja probate suknju da vidite da li vam odgovara.

Sretno sa recikliranjem!

Dada

Broj komentara: 5:

 1. Imam, imam! Moja ima vezene cvetice :))

  OdgovoriIzbriši
 2. lijepo ti je ispala suknja, baš si je majstorski reciklirala :)

  bila sam ista kao ti, reciklirala sam dosta.
  sada više volim da šijem sve ispočetka.
  brža je i rezultat je bolji. a i nemam više želju da izgledam originalno, reciklirano...valjda dođe to sa promjenom stila života.

  OdgovoriIzbriši
 3. Odlicno izgleda, a sjajna i prakticna ideja. :D

  OdgovoriIzbriši
 4. I ja vise volim da sijem ispocetka, ali ponekad recikliram iz "principa"....zao mi da bacim komad odjece koji nisam iznosala, a ne nosam ga vise jer mi se ne svidja kroj ili mi velicina ne odgovara ili .....
  Tvoja reciklaza je dobro uspjela :-)

  OdgovoriIzbriši

Mnogo mi znači vaše mišljenje o mojim kreacijama i zato vam hvala što ga dijelite sa mnom ♥

Dada


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© haljinice & suknjice, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena