O nekim nasumičnim planovima


Stvarno se mnogo trudim biti organizovana. Volim osjećaj kad navečer legnem u krevet i pomislim kako sam sve obaveze toga dana izvršila, a o onom suprotnom osjećaju da ne govorim koliko me čini nervoznom. Vremena za šivenje gotovo da nemam, ali priznajem da je to do moje organizacije. Stvar je kako rasporedimo svoje vrijeme i šta su nam prioriteti. Meni šivenje nije prioritet (nego uživam u tome), pa tako se ono nalazi iza svih mojih svakodnevnih obaveza. Pokušavam da više vremena tokom dana provedem radeći ono što volim. Više manje, nego više više uspješno :)

Puno slobodnog vremena provedem radeći kućanske poslove, pa se naljutim na sebe što to radim. Zašto ne mogu da sjednem, šijem ili čitam knjigu dok imam prašine u kući, ionako je uvijek ima bez obzira što svakodnevno vodim rat sa njom. Shvatam da me ovo nigdje ne vodi, jer kućanskih poslova uvijek ima i tako od njih nikad neću imati vremena za šivenje, ali ne mogu si pomoći oko toga.

Spominjem kućne poslove jer je vrijeme utrošeno na njih jedino koje bih mogla "ukrasti" za šivenje.


Prošle sedmice nisam ništa šila. Jedino što sam radila u vezi toga je da sam pospremila ormarić gdje čuvam tkanine. Pobacala sam ostatke tkanina, koje sam čuvala zbog ničega. Izvukla neke stare tkanine, koje imam već godinama (zamislite, godinama) i odlučila da nešto napravim od njih. Ideje šta da napravim od njih su također stare. Kad zamislim šta da sašijem od neke tkanine, teško da taj svoj naum ikad promijenim.

Napravila sam spisak sitnica koje su mi potrebne za to, jer kad dođem u prodavnicu metraže izgubim se (al ozbiljno), pa ne znam ni zašto sam došla, ni šta mi treba i redovno kupim stvari po koje nisam došla nego koje su mi se u tom trenutku mnogo svidjele. Ako ne ponesem spisak sa sobom, svaka moja kupovina tako završi. Ne znam šta se sa mnom dešava kada uđem u prodavnicu tkanina... Blokiram.
 

Sjećate li se ove tkanine sa žiraficama? Spomenula sam je u jednom postu davno, davno... Kupila sam je u Sarajevu, kod tete iza Veterinsrskog fakulteta. Tu sam redovno kupovala tkanine dok sam živjela tamo. Uvijek bih nalazila nešto što mi se sviđa. Uskoro planiram navratiti u tu prodavnicu, nadam se da još uvijek postoji. Neću vam otkriti šta planiram sašiti od nje :)

Zar nije prelijepa?!


Još jedna sarajevska tkanina (tačnije ilidzanska, ako se ne varam). Dešava se meni često da dugo čuvam neke tkanine, ali ne što mi se ne sviđaju, naprotiv... Ali eto... čuvam ih. Ne dođu na red valjda.

 

Iako sam rekla da ne volim reciklažu, opet ja o reciklaži. :) Dobro, nije ovo klasična reciklaža, ovo su samo neke male sitnice koje trebam uraditi na jednoj haljini i suknji.

Prvo, suknja. Davno sam je šila, ali mi se više ne sviđa guma na njoj koja je preširoka, pa planiram da je promijenim.


Drugo, haljina. Vjerujte mi, godinama nisam kupila sebi haljinu i nedavno, prije nego što sam krenula na more, naletim na ovu haljinu online, i zamislim se u njoj na plaži. Ništa ljepše od bijele, lepršave haljine na preplanuloj koži. Kupim ja nju. Svidio mi se dio koji izgleda kao da je vez, ručni rad. Međutim, haljinu nisam ni obukla, zbog prevelikog dekoltea, a i providna je. Imam jednu ideju kako da to popravim, vidjet ćemo kako će ispasti.


Planovi i ideje... Vrijeme je da poduzmem neke konkretne korake. Moram da odem do one prodavnice, gore pomenute... Sa spiskom naravno...

Pisat ću o tome...

Nadam se da i vas ovo proljeće i sunce pokreće, da se uspijete dobro organizovati i da uživate u tome što radite!

Mašem... Ćao!

Dada

Cvjetići, opet


Sjećate li se haljine od ovog materijala? U tom postu sam spomenula kako materijal nije kvalitetan, al je lijep, što mi je mnogo žao. Ostao mi je još jedan komad tkanine, pa sam se malo igrala sa krojem. Zamislila sam suknju iz četiri dijela, s tim da je malo nabrana u struku i evo je... Moram reći da mi se više sviđa ona bijela suknja koja je također iz četri dijela, al bez nabiranja. Profinjenija je i elegantnija. Mada ne mogu reći da mi se i ova ne sviđa.


Rado bih čula i vaše mišljenje...

Ugodnu večer vam želim!

Dada

Od hlača suknja


Slab sam ja reciklator. Ma nikakav! Ne volim ispravljati i prepravljati stvari. Kakve su -takve su. Dotrajale - zamijeni. Ne nosim -proslijedi. Mada nisam uvijek bila takva.

Na početku svoje "šivaće karijere" sve sam reciklirala, dobrim dijelom zbog toga što sam imala strah od rezanja tkanine. Strah zvani "uništena tkanina". Ostala mi je u sjećanju jedna mint torba napravljena od samt hlača. Sve curice u razredu su željele baš takvu torbu, a ja sam se osjećala posebno zato što je znam napraviti. Tada sam reciklirala i što treba i što ne treba, sve dok nisam krenula u srednju školu, kada je nastupila faza totalnog rock izgleda i kada sam znala samo za crnu i maslinasto zelenu boju. Cvjetići i tufnice, a čini mi se i šivenje, su pali u drugi plan, jer je muzika koju slušam odredila kako ću da izgledam. Šta reći, ni sama sebi nisam bila jasna.

Nakon tog ludog perioda javila se želja da više šijem i nosim svoje kreacije. Reciklirati sam prestala skroz. Nisam imala šivaću mašinu u svojoj studentskoj sobi, pa sam svaki trenutak s njom koristila da sašijem neku haljinu ili suknju. Nije prošlo mnogo vremena od tog perioda i moje mišljenje se nije promijenilo. Jedina razlika je što sada imam šivaću mašinu u svojoj kući i hrpu drugih obaveza, pa kada imam priliku volim da šijem nešto iz početka, od tkanine do haljine. Volim da biram tkanine i od njih nešto pravim, zato sam recikliranje zanemarila.

Iako nerado to radim, ima izuzetaka...

Potrebno je:
  • hlače (one koje imate u ormaru, a ne nosite),
  • parač,
  • makaze,
  • iglice (igla i konac),
  • šivaća mašina (ako nemate mašinu, možete i ručno).


1. Isparajte šav raskoraka, zadnji šav do pojasa (ako hlače nemaju specifičan fabrički šav, onda isparajte do visine na kojoj završava zaobljenje) i prednji šav do rajsferšlusa.


2. Hlače okrenite na naličje i položite nogavice jednu na drugu. Označite iglicama liniju od početka pojasa, odnosno rajsfešlusa, prema dolje (kao na slici). Isprobajte suknju!


3. Odredite željenu dužinu suknje i odsjecite višak tkanine. Ostavite izrez ako vam je suknja duža da biste mogli hodati u njoj.


Reciklirate li vi odjeću?

Ovo je jedna od ideja šta da uradite sa hlačama koje stoje u ormaru i ne nosite ih. Sigurna sam da postoje takve.
Sve što vam treba je malo vremena i želja. Ne morate imati iskustva u šivenju da biste ovo napravili. Ne treba vam ni mašina, sve možete ručno, samo će vam oduzeti više vremena. Najvažnije je da prije rezanja probate suknju da vidite da li vam odgovara.

Sretno sa recikliranjem!

Dada
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© haljinice & suknjice, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena